Nominerade 2015

ÅRETS BÄSTA SPONSRING


Change the Game – Balticgruppen, Heja!, Halleluja & Wenderfalck

Barn väljer idag att sluta allt tidigare med idrott och övergå till inaktivitet. Elitsatsningar i unga år, toppning och specialisering är några av de faktorer som bidrar till detta. Change the game är en plattform som ska förändra attityden och öka kunskapen kring barn och ungdomars idrottande. En korsbefruktning av Balticgruppens olika sponsorskap och samarbeten med SISU Idrottsutbildarna och Idrottshögskolan vid Umeå Universitet skulle möjliggöra hjälp till självhjälp för Umeås föreningar, ledare och föräldrar. Ca 3000 personer deltog på den första Change the Game-dagen och 91 % av besökarna angav att det är ”troligt” eller ” mycket troligt” att man kommer rekommendera Change the game för sina vänner.

 

En Arena i världsklass – Tele2 Sverige AB, Story design studio, PS Communication, Kurppa Hosk, North Kingdom, HiQ, Spotlight PR & Karlsson Svensson

En Arena i världsklass handlar om hur ett säljdrivet bolag väljer att inte sälja en produkt, prata erbjudanden, kampanj eller tapetsera med sin logga. Utan istället sätta besökaren i centrum, förhöja arenaupplevelsen och vara en värd i världsklass. Med nya idéer som de 100 arenaskärmarna där åskådare på arenan kan följa livestatistik och den nyutvecklade Tele2 Arena Appen med bland annat livevideofuntktioner ville Tele2 hjälpa besökaren att få ut så mycket som möjligt av sitt besök på arenan. Tele2 Arena har tack vare samarbetet mellan Arenans driftbolag och Tele2 världens bästa arenanät. Ett exempel är att under Aviciis spelning laddades det upp men än 4 gånger mer data i mobilnätet på Tele2 Arena än i hela Stockholm. Enkätsvar har visat att de som gått på arenan upplever att Tele2 ger mer värde för pengarna, att Tele 2 har bättre täckning och att de bryr sig mer om sina kunder. 

 

Norrlands Gulds Sponsorskap av Way Out West – Håkanson United, Spendrups Bryggeri AB & Luger

Norrlands Guld har svårt att få fäste i den mer urbana och trendkänsliga målgruppen. En utmaning som löstes genom det nära samarbetet med musikfestivalen Way Out West. För att engagera målgruppen utvecklades bland annat ett ekologiskt Way Out West-öl samt en ny Web-TV serie. På plats på festivalen aktiverades samarbetet bland annat genom säkerställandet att ölen verkligen var kall. Dels genom de 4000 frysta sejdlarna som ölen serverades i och dels genom personal som på plats cirkulerade med termometrar. Resultatet blev att Norrlands guld var den sponsorn som hade störst genomslag av alla på festivalen med en kännedom 84 % hos deltagarna. En stor ökning av ölförsäljning kunde också uppmätas, och såväl försäljningen som varumärkestrackingen sköt i höjden.

 

Samsung Galaxy Team Challenge – Passion Lab & Samsung

Samsungs sponsorskap av SOK, OS och Paralympics 2014 aktiverades i Sverige genom konceptet Samsung Galaxy Team Challenge. Genom en integrerad kampanj gav Samsung unika insikter om vad det innebär att träna inför och delta i ett OS. Målgruppen inspirerades och utmanades av ett team med våra största olympier genom en app, filmer och bloggar. 52 % av prioriterad målgrupp hade sett kampanjen och 20 % i prio-målgruppen har Samsung som top of mind bland OS-sponsorerna. Samsung Galaxy Team Challange utmanade och inspirerade målgruppen på ett sätt som skapade såväl varumärkes- som försäljningsnytta.

 

Toughest – a banana free zone by Gainomax – Norrmejerier & Heja!

 

Gainomax ville skapa relation med sin målgrupp utanför den traditionella gymmiljön och samtidigt utmana bananen om platsen i träningsväskan. Därför gjordes nordens tuffaste hinderbanelopp Toughest till en bananfri zon där man på ett lekfullt sätt ersatte bananen med Gainomax egna produkter och samtidigt skapade ett stort engagemang både på plats och i sociala medier. Eftersom Toughest är ett skrytlopp där deltagarna gärna berättar via sociala medier att de genomfört loppet skapades en skrytapp via Gainomax hemsida och Facebooksida. För de som inte lade ut egna bilder fanns det gainomaxfotografer på plats vid hindrena som lade ut bilderna på Gainomax sida. Resultatet blev bland annat en kännedom hos deltagarna på 97% och 51% svarade att Gainomax ger bättre effekt i återhämtningssyfte jämfört med en banan.


ÅRETS LÅNGSIKTIGA


Atea Landslagsläger - Minnesota Communication AB & Atea Sverige AB

Att bygga kultur är svårt. Atea tänkte långsiktigt, både kring sin eventstrategi, sitt sponsringsavtal med svensk friidrott och samarbetet med Minnesota Communication. En resa påbörjades för att engagera medarbetarna i bygget av en stark Atea-kultur och på så sätt stärka varumärket inifrån. Den pågår fortfarande och varje år skrivs ett nytt kapitel. Atea såg tidigt värdet i att samla sina medarbetare på stora kickoffer. Efter beslutet att sponsra svensk friidrott döptes dessa till Landslagsläger. Så föddes idén om ”Det svenska landslaget i it-infrastruktur”.

På detta sätt är Atea idag en förebild för många företag med liknande utmaningar. De har sedan 2007 haft en fantastisk utveckling och uppnår samtliga av sina högt uppsatta mål.

 

 Kexchoklad i Fjällen 1994-2014 -  Cloetta

Kexchoklad är ett av Sveriges mest välkända varumärken med ett karakteristiskt rutmönster som vi lärt oss förknippa med svenska fjällen och skidåkning. Detta genom de senaste 20 årens sponsring och aktivering i fjällen.

 

Utmaningen för Kexchoklad är, nu som då, risken att uppfattas som enbart godis. Istället lyckades Kexchoklad uppfattas som ett välförtjänt energitillskott i form av ett mellanmål. Därför har Kexchoklad under 20 år framgångsrikt lyckats sprida glädje i en folklig och aktiv miljö, där man ska förtjäna att belönas med Sveriges godaste mellanmål. Kexchoklad är starkare än någonsin och uppfattas av målgruppen som titelsponsor till fjällen.

 

SJ-En del av Way Out West - Passion lab & SJ

Genom ett långsiktigt sponsorskap med WOW har SJ stärkt varumärket, bevisat sin miljöprofil och drivit försäljning. En stark integrering mellan SJ:s och WOW:s varumärken har gett en hög träffsäkerhet hos prio-målgruppen miljömedvetna unga vuxna. Basen har alltid varit ett miljövänligt resande till WOW. Genom att dessutom premiera festivalbesökarna med aktiviteter som höjer upplevelsen på plats och bidrar till ett grönare festivalbesök har SJ lyckats bli "En del av Miljön Way Out West". SJ/WOW har levererat resultat varje år, både sett till genomförandemål och effekt. SJ har högst spontan kännedom av alla sponsorer, 81 %. (2014) och hela 84 % av målgruppen kan tänka sig att välja SJ vid nästa resa, vilket är en ökning med 14 % (74 %) sedan start.

SJ har lyckats bygga upp en avslappnad och positivt laddad relation med den prioriterade målgruppen ”unga vuxna” – en relation som förhoppningsvis kommer att hålla i många år framöver.

 

Swedish Steel Prize - Le Pacte, SSAB & Confetti

Swedish Steel Prize är stålbranschens Nobelpris med deltagare från 47 länder. SSABs årliga event sedan 1999 för kunder för att uppmuntra stålbranschen till att använda höghållfast stål på innovativa sätt. SSP startade 1999 och har utvecklats till ett ärofyllt pris och uppskattat event i branschen. 3 dagar fyllda med verksvisningar, möten, inspirationsseminarier och prisutdelning. Varje års event genomsyras av ett tema för allt innehåll. Några exempel är Passion, Play, Strong, Energy och Courage.

Kunderna kommer tillbaka år efter år trots att de inte är nominerade och trots att de betalar för resor och boende själva och eventet anses vara givande ur ett personligt perspektiv likväl som relationen med kunderna vårdas. I dagsläget är datum satta och lokaler bokade för 3 år framåt, så allt tyder på att det är ett värdefullt event för SSAB och deras kunder och att eventet kommer att fortsätta utvecklas mot högre höjder.

Eventet pågår i 3 dagar vilket motsvarar 6500 mötestimmar och antalet deltagare ökar från år till år (200 till 800 gäster).

 

Trygg-Hansa – Rätt inställning - PS Communication

Sedan 2008 har Trygg-Hansa manifesterat sin närvaro i fjällen med kampanjen Rätt inställning. Som officiell partner till Skistar lyckades de reducera antalet skador i backen. Genom konceptet skruvades över 40 000 bindningar och sponsorsamarbete upplevdes både synligt och relevant. Trygg-Hansa har genom sitt engagemang och sponsorskap skapat en konkret skillnad på plats i direktkontakt med målgruppen. Det statistiska utfallet har förbättrats för varje år, både i Åre och Sälen.

92 procent av besökarna har upplevt/sett Trygg-Hansas aktiviteter i Sälen, och 89 % i Åre uppgav att det framgick att Trygg-Hansa var säkerhetspartner för skidområdet. Trygg-Hansa har sedan starten 2008 kontinuerligt förbättrat sina resultat, både kvalitativt (brand regard, brand consideration och brand Relevance) kvantitativt (antal inställda bindningar).

 


ÅRETS INTERNATIONELLA 


Experiment Ensam - Doe Blomberg Gottberg & Paf.com

Experiment Ensam är förmodligen historiens minst välbesökta event. Ändå har det engagerat en hel värld till att diskutera vikten av tillsammans skap. I Experiment Ensam påvisades vikten av gemenskap genom att vända på begreppet: Vad händer när man gör saker ensam, som man vanligtvis gör ihop med andra? Detta resulterade i ett event med historiskt låga besökssiffror. Eventet som besöktes av en enda person omtalades världen över. 1000 artiklar och TV-inslag i 90 länder genererade en medieräckvidd på över 1,6 miljarder.

 

Magnum Pleasure Store 2014 - Le Pacte & Unilever Sverige

Magnum Pleasure Store är ett modernt pop up-koncept som handlar om att skapa den ultimata upplevelsen av personlig njutning av glass och choklad som blev en riktig snackis och lever vidare genom PR och digitala medier. Hjärtat av Magnum Pleasure Store är den lyxiga butiken, platsbyggd i Ljusgården på NK, där man i stunden får skapa sin helt unika Magnum genom att välja bland ett varierat utbud av spännande ingredienser för en unik skapelse. Konceptet Magnum Pleasure Store togs fram och implementerades i stora städer i Europa, varav Stockholm var en. Konceptet anpassades lokalt. De lyckades att nå deras målgrupp på ett effektivt sätt. Magnum Pleasure Store blev en sommarsuccé med 400 unika glassar per dag, 2500 inlägg på #magnumstockholm och 11 200 glassar såldes.

 

PanasonicView – Isobar, Panasonic, Vizeum & PS Communication

Panasonic har sedan 1988 varit global toppsponsor till de Olympiska spelen. Med den lokala aktiveringen av Sharing The Passion för Sochi 2014 i Norden lyckades man skapa en kampanj som skulle driva både varumärke och affär i Norden genom att kombinera de unika tillgångarna i det globala avtalet med lokala satsningar på utvalda förbund och atleter från våra nordiska länder lite. Kampanjen överträffade alla förväntningar där varumärkespreferensen ökade med 13 %, totalt gav den 8000 leads (+1000) och PanasonicVIEW besöktes av 150 000 unika besökare +21 % från föregående OS-kampanj. Försäljningen i Norden ökade dessutom med 27 %. 

 

Samsung Galaxy Team Challenge - Passion Lab & Samsung

Samsung är global sponsor till OS och Paralympics. Samsungs sponsorskap av OS och Paralympics 2014 aktiverades i Sverige, Norge och Finland genom konceptet Samsung Galaxy Team Challenge. Genom en integrerad kampanj gav Samsung unika insikter om vad det innebar att träna inför och delta i ett OS. Målgruppen inspirerades och utmanades av våra största idrottsstjärnor genom app, filmer och bloggar.

Samsung Galaxy Team Challenge har verkligen engagerat och attraherat sin målgrupp. Fler än 130 000 personer har besökt microsajten, filmerna har visats för fler än 45 000 individer och 10 000 nedladdade appar har lett till över 25 000 utmaningar.

 

Metal Cutting Driving Test – En Gameshow om metallbearbetning - Just Cruzin' Productions AB & Sandvik Coromant

Sandvik Coromant är ett av världens ledande företag inom metallbearbetning. Det som särskiljer dem från andra är deras kunskapsposition - de samarbetar med sina kunder hela vägen från ritbordet ända ut i fält för att erbjuda dem så precisa och effektiva lösningar som möjligt. Metal Cutting Driving Test - ett koncept för deras globala mässnärvaro byggde på en game show. SC Metal Cutting Driving Test kunde kostnadseffektivt flyttas mellan marknader och blev mycket välbesökt, bidrog även till ökat deltagande på SC:s e-learning. Det var inte bara en engagerande lösning utan den var också extremt kostnadseffektiv då kunskapen om metallbearbetning är densamma inom hela ingenjörsvärlden. En generell ökning på 40 % 2014 från förra året av antalet som anmält sig till Sandvik Coromants e-learning har uppmätts. Målet att bygga SC som kunskapsföretaget och samtidigt engagera och intressera kring något som oftast handlar om siffror och produktbeteckningar hade nåtts. SC Metal Cutting Driving Test kan inte annat än att beskrivas som en stor internationell succé. Nästa stopp är Peking och det är nog bara en hållplats för segertåget runtom i världen.


ÅRETS RÄTTIGHETSINNEHVARARE 


Gothia Cup - The World Youth Cup Gothia Cup

Gothia Cup är en mötesplats för världens ungdomar, oavsett vilken nationalitet, hudfärg eller religion de har är alla välkomna att tala ett språk som de alla förstår, nämligen fotboll. Genom åren har närmare en miljon deltagare från sammanlagt 140 länder deltagit i turneringen. Gothia Cup är Sveriges största årligen återkommande event och världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar. 2014 var året då turneringen firade 40 årsjubileum. Hela 92 % av alla besökare tycker att helhetsintrycket av Gothia Cup är ”mycket bra” vilket ger snittbetyget 4,4 på en femgradig skala.

 

Stockholm Tunnel Run - Lidingöloppet

Idag är Lidingöloppet fulltecknat och världens största terränglopp. Genom att skapa ett unikt event på en unik plats grundat i löpartrenden och löftet om en ”once in a life time upplevelse” lyckades Lidingöloppet skapa affärsmöjligheter, engagemang och PR i samband med ett av Norra Europas största vägtunnelprojekt . Idén växte fram att inviga Norra Länken-tunneln med en löpartävling genom den oöppnade tunneln. Stockholm Tunnel Run blev Europas största 10-km lopp och en oförglömlig upplevelse för de 42 513 deltagande löparna. Målen för såväl deltagare som sponsorer överskred alla förväntningar sam tidigt som pengar och kläder samlades in till Stockholms Stadsmission.

 

Tough Viking - Tough Viking AB & Le Pacte AB

2012 fanns inte Tought Viking, 2 år senare hade 10 000 personer anmält sig och 20 engagerade sponsorer skapade tillsammans fyra fantastiska och omskrivna tävlingar med över 100 000 åskådare. Försvarsmakten och kustjägarkompaniet designade banorna, SATS genomförde över 100 förberedande klasser och Reeboks tatueringskampanj erhöll 366 miljoner media impressions. Syftet uppnåddes att tillsammans med starka partners bygga ett ledande och kreativt sportevenemang.


ÅRETS SAMHÄLLSENGAGEMANG


Change the Game – Balticgruppen, Heja!,  Halleluja & Wenderfalck

Change the game är helt unik plattform för att förändra attityd och kunskap kring barn och ungdomars idrottande. En korsbefruktning av Balticgruppens olika sponsorskap och samarbeten där den långsiktiga vinsten är att fostra hälsosamma barn och ungdomar så att de lever ett längre och friskare liv. Change the game lyfter frågor som djupt berör föräldrar och ledare på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. Utslagning, tidig specialisering, ökat fysisk inaktivitet och ohälsa. Man möter för många i målgruppen okända behov, man ligger steget före som en framsynt samhällsbyggare. På första Change the game-dagen deltog 3000 personer varav 82 % av de föräldrar som deltog i föreläsningarna anger att Change the game har gett dem ny kunskap om barn och ungdomsidrott.

 

Fredsåret 2014 - Destination Uppsala, Uppsala kommun & Zellout

Projektet Fredsåret har skapat engagemang och debatt. Sverige har varit i fred i 200 år och ligger i framkant när det gäller demokrati, yttrandefrihet, jämställdhet, forskning och utveckling. Med event och kampanjer har de lyckats belysa freden utifrån olika teman, Uppsala Peace Party samlade generationer och blev en folkfest. De har påmint om glädjen i att stolt visa vem du är och uppmärksammat Uppsalas starka koppling till den svenska freden. Typiska vardagssituationer lyftes för att påminna om att fred inte är självklart i syfte att skapa kännedom och delaktighet. För att bredda fredsbegreppet hade varje månad ett tema: begrepp som frihet, flykt, yttrandefrihet och förståelse har problematiserats och diskuterats. Det har varit ett intensivt och lyckat projekt med över 180 programpunkter, många arrangörer och samarbetspartners samt mycket uppmärksamhet i pressen.

 

Gnistan - Vattenfall, Förbundet Unga Forskare & Svenska Science Centers

Gnistan är ett projekt för att möta det sjunkande intresset för naturvetenskap och teknik i våra skolor. År 2030 beräknas Sverige sakna 50 000 ingenjörer, ett underskott som hotar utvecklingen inte bara för Vattenfall utan för hela landets industri. Gnistan låter ungdomar lösa verkliga samhällsproblem i ett samarbete mellan Vattenfall, Förbundet Unga Forskare och Föreningen Svenska Science Centers.

Gnistan har blivit en succé. Sedan starten hösten 2013 har fler än 575 elever och ett 60-tal lärare deltagit i projektet. Eleverna har fått en ökad förståelse för sin egen roll i samhället och kunskap om morgondagens stora tekniska och naturvetenskapliga energiutmaningar. Hela 100 % av lärarna och 75 % av eleverna ansåg att Gnistan i hög grad adderat något positivt till den ordinarie utbildningen/läroplanen. 

 

Ljusare Jul - Fortum Power & Heat AB & Springtime

Inför julen 2014 synliggjorde Fortum sitt samhällsengagemang samt stärka sin roll som stockholmarnas energibolag genom att göra något för de som verkligen behöver ljus och värme, stadens 2866 hemlösa. Ljusare Jul byggde på idén att tillsammans göra julen ljusare för alla. En kampanjsite upprättades, där besökarna uppmanandes att tända en digital lampa och därmed skänka pengar till Stadsmissionen. Kampanjen fick en räckvidd på 5 614 391 och 267 180 kr samlades in.

 

Trygg Hansa – Babybojen - PS Communication & Prime

 

Trygg-Hansa - Babybojen är ett tre-stegs-program som hjälper föräldrar att öva vattenvana och flyta med sina barn. De publika flyttillfällen och övningar i hemmet gjorde att alla föräldrar oavsett kultur eller inkomst kunde lära sina barn vattensäkerhet. Trots den obligatoriska simkunskapen från årskurs sex i svenska skolan, så inträffar 70 % av alla drunkningsolyckor innan dess. Trygg-Hansa tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet lyckades skapa en ”brygga” mellan redan etablerade babysim och simskolor för barn som nått skolåldern. Drygt 1100 barn deltog vid 24 flyttillfällen på 17 orter från norr till söder.


ÅRETS MEST KREATIVA LÖSNING


Comviqs Partykasse – Knut Kommunikation & Comviq

I januari varje år åker Sveriges studenter till Åre på studentveckorna. Studenter är en av Comviqs största målgrupper. De lyckades ta plats i Åre under studentveckorna trots alla hinder av uppgjorda sponsorskap och tillstånd. Genom Karims Partykasse öppnades dörren till målgruppen då Comviq via sms bjöds hem direkt till förfesten av studenterna själva. Partykassen var kostnadsfri bestod att ett kit med saker som behövs till en förfest och för att vinna en behövde man sms:a till ett nummer, blev man utvald kom leveransen till den angivna adressen. Comviqs närvaro gick ingen förbi och glädjen vid leveransen var total. Enligt Ungdomsbarometern hade Comviq högst synlighet januari 2014 då eventet ägde rum. Comviq lyckades öka synligheten och kännedomen bland Sveriges studenter.

 

Don´t Fear Smoking – Edelman Deportivo

A Non Smoking Generation ville ha ett kommunikationsalternativ till tidskrävande klassrumsundervisning. De ville kunna nå ungdomar direkt och dessutom få medial uppmärksamhet för sin hjärtefråga, hälsoriskerna med rökning. Istället för att skrämmas om lungcancer startades ett samtal med ungdomar om rädslor på ett forum där de känner sig trygga. En rädsloklinik byggdes på onlinespelet Minecraft och kommunicerade även genom kik. Ungdomar fick möjlighet att prata med legitimerade psykologer eller varandra, om rökning och rädslor. Effekten var stor när eventet hölls på Minecraft istället för i ett klassrum. 10 000 ungdomar besökte kliniken och ställde frågor till psykologen.

Eventet på Minecraft blev snabbt en världsnyhet och kampanjen beskrevs i världsmedier som BBC, PSFK, Daily Dot och CNET. Över hela världen nåddes ungdomar och vuxna av ett nytt budskap i tobaksdebatten: ”Var inte rädd. Det är därför du börjar röka”.

 

Fördomsturnén – INGO & Lidl

För att stoppa fördomarna som sprids som en löpeld på sociala medier om deras produkter valde Lidl att svara på inläggen med fördomsturnén. Lidl byggde en hel restaurang på hjul bestående av tre stycken 40-fots containers, en stjärnkock och ett team av mästerkockar. Den 20 ton tunga ekipaget parkerades sedan på respektive kritikers bakgård. Maten som serverades var skräddarsydd för att motbevisa just deras fördom. Och allt ner till minsta saltkorn, från Lidl.

Samtidigt som restaurangen besökte kritikerna i de små orterna passade dem även på att slå upp dörrarna för andra som ville prova Lidls omdebatterade mat. Bokningarna rasade in. På under en timme var 1300 platser till den 12 dagar långa Sverigeturnén slutsålda. Åsikterna flödade i sociala media. Men denna gång var de insiktsfulla. Försäljningen under kampanjperioden ökade med 6,4 % i jämförelse med samma period året innan.

 

Scandic To Go - Ryska Posten Event AB, Prime Pr & Scandic

Scandic är Nordens största hotellkedja som vill attrahera en bred målgrupp med olika typer av behov. Under de senaste åren har Scandic utfört den stora största hotellrenoveringen i Sveriges historia. Dock finns fortfarande uppfattningarna om Scandic som tråkigt och omodernt fortfarande och många nya målgrupper har ännu inte upplevt det nya Scandic sedan renoveringarna. Genom projektet Scandic to Go ville Scandic få ut sina nya omgjorda rum till de nya målgrupperna. Två mobila hotellrum utvecklades och kördes ut i landet för att ta hotellen till kunden istället för tvärt om. 

Lanseringen av Scandic To Go blev en succé som skapade stort engagemang bland såväl opinionsbildare som gäster. Intresset spred sig snabbt runt om i världen. Bara i Sverige hade kampanjen en räckvidd på omkring 11 570 000 människor och ett medievärde på 10,4 miljoner kronor. 

 

Stockholm - It´s not a coincidence - Step2 Communication & Stockholm business Region

Stockholm Business Region ville få hjälp att hitta ett nytt sätt att presentera statistik och siffror som lyfter fördelarna med Stockholm – The Capital of Scandinavia, inför en bred internationell målgrupp. Då mycket av informationen som skulle presenteras var samma som tidigare år, krävdes en innovativ lösning och ett kreativt manus för att nå ut. Step2 valde att gå vidare i sitt samarbete med magikern Charlie Caper, som utvecklade ett korttrick presenterat i en enda tagning. Tricket spelades in och lades upp på nätet för viral spridning. I dagsläget har över 600 000 personer sett klippet på Youtube och över 100 000 har sett den på Break.com och akten har fått ett eget liv på nätet. Succén via viral media såväl som på seminarier världen runt är ett faktum. Akten har även lyfts för sin tydlighet i vem som är avsändare samt att åskådarna väljer att se klart den i sin helhet.


 ÅRETS EVENT B2B


Canon Exceptional Business Tour – Flytten till framtidens kontor – Just Cruzin' Productions AB & Canon

Med en önskan att presentera sitt breda företagserbjudande gav sig Canon ut på en turné i hela landet med undertiteln ”Vill du flytta till framtidens kontor?”. Målet var att träffa slutkunder och berätta om hur effektivare dokumenthantering på kontoret leder till mer framgångsrika verksamheter. Man ville inte bara visa upp sina produkter utan också prata direkt med kunderna och höra om deras visioner för framtidens kontor. Det gjordes 12 stopp runt om i Sverige och själva eventbyggnaden manifesterades i en 15 meter lång 10 meter bred och sju meter hög flyttkartong som skapade uppståndelse var den än kom. Ett snitt på 87 kunder per ort, en hitrate på försäljning på 50 % och ett svar dör 92 % av deltagarna tyckte att eventet var ”bra” eller ”mycket bra”.

 

Dagens Media DJ Battle 2014 – Dagens Media & CBAB event

Dagens Media DJ Battle är sedan 2009 ett årligen återkommande event som anordnas av Dagens Media under Almedalsveckan. Eventet går ut på att medieföretag och politiska partier tävlar mot varandra med musik. Publiken på plats får sedan rösta vilket lag som de tycker ska vinna den åtråvärda titeln som vinnare. Dagens Media DJ Battle 2014 arrangerades på Kallbadhuset med efterfest på Wisby Strand, de tävlande lagen var SVT mot TV4 och Alliansen mot Oppositionen. Eventet blev utsett till ”Veckans fest i Almedalen” av makthavarna.se och fick i den efterföljande enkäten till deltagarna det fantastiska betyget 9.6 på en 10-gradig skala.

 

Mekonomen ”Tänk om...” - Passion Lab, Mekonomen Group & Sture Exhibitions & Events

 

På 2014 års automässa gjorde Mekonomen ett storsatsning med konceptet ”Tänk om … för det gör vi varje dag”. Konceptet skulle symbolisera att man ständigt blickar in i framtiden samt behovet av nytänkande inom branschen. Den 600 kvm stora montern på automässan var störst av samtliga 250 utställare. I montern erbjöds besökarna allt från fisk-spa och ett exklusivt mötesrum i engelsk herrgårdsstil till att testa en åtta meter japans klättervägg. Allt för att få besökaren att tänka utanför ramarna, att tänka om.

 

Proact Sync – Creative Meetings & Proact

Det årliga kundeventet hade efter 17 år av passiva åhörare i tyst biosittning och effektlösa möten krävdes ett krafttag för att sticka ut i mängden och tydligare profilera värdföretaget Proact. Som många andra IT-events hade konceptet gått i stå och krävde nu en utveckling och ett nytt koncept. Eventet fick namnet Sync och ”specialister” blev den röda tråden. Öppna mötesrum, med rund scen och bord runtom för närhet med alla deltagare. Fri sittning där gästerna tog plats vid valfria bord skyltade med ämnen som identifierats i förarbetet. Det uppmanades till bordsdiskussioner där ordet var fritt och alla deltog på eget initiativ. Resultatet blev övervägande positivt och förutom att 90 % av de tillfrågade deltagarna tyckte att det var bättre än tidigare år har redan två nya produkter tagits fram baserat på input från eventen.

 

Swedish Steel Prize 2014 – Le Pacte, SSAB & Confetti

 

Swedish Steel Prize (SSP) är stålbranschens årligen återkommande nobelpris med deltagare från 47 länder. Syftet är att uppmuntra stålbranschen att använda höghållfast stål på innovativa sätt. SSP är ett ärofyllt pris och ett uppskattat event i branschen. I samband med utdelningen hålls 3 dagars fyllda med verksvisningar, möten, inspirationsseminarier och prisutdelning. Årets tema var courage. Resultatet blev 66 inskickade nomineringsbidrag, ett medievärde på ca 3 miljoner kronor och ett betyg på 4,23 av 5 på den efterföljande enkäten till deltagarna.


ÅRETS EVENT B2C


Hotell nöjesguiden – Nöjesguiden & Scandic

Under musikfestivalen ”Way Out West 2014” förvandlades Scandic Hotels NO.25 till Hotell Nöjesguiden. Under hela festivalperioden bjöds såväl hotellgäster som besökare på allt ifrån exklusiva spelningar med artister till upplevelser inom mat och dryck. Huvudbudskapet var att visa på Scandic som ett flexibelt och modernt hotell. Andra samarbetspartners togs in för att tillsammans göra Hotell Nöjesguiden till en succé. Med 1 500 000 unika besökare online och en räckvidd på över 600 000 läsare i det tryckta magasinet var Hotell Nöjesguiden omtalat. Lägg där till över 3000 externa besökare på plats utöver de 250 som redan bodde på hotellet och succén är ett faktum. 

 

Scandic to Go – Ryska Posten Event AB, Scandic & Prime

Trots stora satsningar på modernisering har många fortfarande bilden av Scandic som en lite tråkig hotellkedja med omoderna rum. Primes uppdrag var att ta fram en idé som fick människor att få upp ögonen för det ”nya” Scandic och locka nya målgrupper till hotellet. Ryska Posten Events uppdrag blev sedan att göra idén till fysisk verklighet och ta denna verklighet ut till konsumenterna i Sverige, Norge och Finland. Resultatet blev Scandic To Go. Ett projekt där två mobila hotellrum hjälpte Scandic att ta hotellet till kunderna istället för kunderna till hotellet. Resultatet blev att Scandic kunde visa sina ny moderna rum för en målgrupp som kanske inte annars hade åkt till hotellen. 

 

Stockholm Tunnel Run – Lidingöloppet

Hur skapas Affärsmöjligheter, engagemang och PR i samband med ett av Norra Europas största vägtunnelprojekt? Jo, genom att skapa ett unikt event på en unik plats grundat i löpartrenden och löftet om en ”once in a life time upplevelse”. Idén växte fram att inviga Norra Länken-tunneln med en löpartävling genom den oöppnade tunneln. Stockholm Tunnel Run blev Europas största 10-km lopp och en oförglömlig upplevelse för de 42 513 deltagande löparna. Målen för såväl deltagare som sponsorer överskred alla förväntningar sam tidigt som pengar och kläder samlades in till Stockholms Stadsmission.

 

Streetfood by Diners Club – DET

Hur bekräftar man medlemmar och bygger varumärke med halverad budget? Dessutom ska det ske på ett sätt som differentierar varumärket och engagerar målgruppen. Eventet ”Streetfood by Diners Club” växte fram och fick kunderna att prata om något så oengagerade som kreditkort. Diners Clubs historia syddes ihop med två starka trender som upplevelse och streetfood. Detta gjordes genom att låta några av nordens bäste kockar öppna food trucks och göra sina tolkningar av streetfood. Succén visade sig bland annat i att luncherna sålde slut på ca 45 minuter varje dag, att interaktionen på Facebooksidan ökade med 500 % och ett PR-värde som uppgick 2,4 miljoner kronor.

 

Återinvigning Stora hotellet i Umeå – Blå Huset Hotell AB, Heja!, Halleluja & Wenderfalck  

När Stora Hotellet i Umeå återinvigdes ville man göra något som skulle vinna Umeåbornas hjärtan och få dem att bli ambassadörer för Stora Hotellet. Med tävlingen ”Nycklar på drift” kunde Umeåborna leta efter hotellnycklar på stan i hopp om att vinna ett av de 50 tillgängliga hotellrummen till premiärnatten. Tävlingen engagerade 14 % av Umeås invånare. Vilket innebar att en av tio Umeåbor var ute och jagade nycklar. Under invigningshelgen hade 2400 guidade visningar ägt rum och det visade sig att ut ifrån de tillfrågade skulle 99 % rekommendera hotellet till sina vänner och bekanta.


ÅRETS INTERNA EVENT


Cramo Story – Occasion & Cramo

Under Cramos Kick off 2014 var huvudmålet att öka kunskapen om företagets värderingar och framför allt förstå och acceptera tre helt nya kundlöften. De samlade 1200 anställda och under två dagar fick de öva på de nya kundlöftena genom rollspel och workshops. Efteråt bekräftades engagemanget med att alla närvarande fick signera en stor ”avtalsvägg” med sina tumavtryck. Det hade byggts en aktivitetsyta med allt från fakirskola till humas fussball gick att ta del av. Under kvällen var det också premiär för den egenkomponerade Cramolåten där företagets värderingar och kundlöfte lyftes upp igen. Resultatet blev markant ökad kunskap av företagets värderingar och kundlöften, verktyg för att öka resultatet samt förståelse för hur man samarbetar mellan regionerna.

 

Hotell Trygg-Hansa – PS Communication 

När Trygg-Hansa lanserar sin nya varumärkesplattform ville man förankra den internt tillsammans med sin nya vision. Den egna personalen kan ofta vara tuffaste publiken, men med en vision centrerad kring service förvandlades Trygg-Hansas kontor till hotell för en dag. En perfekt metafor som under en intensiv lanseringsdag engagerade över 1 200 medarbetare på sju olika kontor. Bland annat fick medarbetarna room service på sina kontorsplatser i form av manikyr, massage, mat och dryck. Medarbetarna skulle få en djupare förståelse för företagets vision och diskussioner om service har fortsatt långt efter lanseringen.

 

Lindex 60 – Relevent Communication AB & Lindex AB

Efter flera år av förändringar i såväl sortiment, butikskoncept och externkommunikation stod nu medarbetarna på tur. Lindex vision, varumärke och nya värderingar förmedlades till 1200 butiksledare i samband med firandet av Lindex 60. Ett scenprogram lett av Petra Mede sattes ihop och medarbetarna fick under 6 timmar ta del av debatter, tal, shower och modevisningar, alla knutna till Lindex värderingar. Målet med att beröra, förtydliga och skapa en intern stolthet kring företaget lyckades. Resultatet blev fantastiskt med bland annat 100 % ökad stolthet över att vara en del av Lindex.

 

Rise of a value champion – Tele 2 & Aktivering

Telekombranschen har idag ett lågt anseende, kunderna tycker att de blir lurade och att aktörerna inte håller vad de lovar. Tele2 gjorde förra året därför en genomgripande förändring av sin strategi. De gick från att enbart fokusera på lågt pris till att erbjuda marknadens mest prisvärda telekomtjänster, uppkoppling nonstop och en enkel kundupplevelse. Målet blev att ha starkast tillväxt genom nöjdast kunder. Med hjälp av ett aktiveringsprogram som pågick under sju månader och omfattade alla medarbetare skapade de en verklig förändring och insikter om vad som krävs av varje medarbetare. Med roliga och engagerande övningar och tydligt chefsstöd lyckades Tele2 skapa ett medarbetarengagemang utöver det vanliga. Totalt deltog 4000 personer i Rise of a Value Champion. Vid utvärderingen syntes att andelen medarbetare som kände till och kunde identifiera sig med Tele2s nya värderingar hade ökat markant.

 

We are Giants – Nine Yards & Elgiganten Sverige

I samband med att Elgiganten fyllde 20 år förra året ville de skapa något mer än bara en engångshändelse. De anställda involverades redan från start och snart föddes konceptet ”We Are Giants”. En interaktiv upplevelse och en lagbyggarambition som har möjlighet att leva vidare under lång tid. Den 15 maj 2014 stängdes alla Elgiganten butiker för att kunna bjuda in 2 200 anställda till en jättelik musikfestival. Den skulle bidra till att skapa en glädjefest med underhållning och en stark känsla av optimism och framtidstro. 

Med artister som Veronica Maggio och Rebecca & Fiona fick eventet ett imponerande genomslag i sociala medier med en Facebook-räckvidd på 2,4 miljoner och runt 2 200 Instagram-poster. We Are Giants-attityden har inkorporerats i företagets filosofi och kommer att följas upp av ytterligare team building-insatser och kommunikation. Startskottet blev en gigantisk, musikalisk, gemensam födelsedagsfest.


ÅRETS ENDORSEMENT


 

Polly Goes Bananas med Sean Banan – Cloetta, Ola Lindholm Kommunikation, Sean Banan & Action Film

Sean Banan frontade Polly Goes Bananas, och smakerna blev popcorn, bubbelgum och såklart banan. Med kreativ höjd i ett starkt samarbete med Sean Banan som frontfigur skapades sammantaget ett enastående resultat. Polly Goes Bananas bidrog till att marknadsandelarna för Polly totalt sett gick genom taket under 2014. Målsättningen om att Pollys totala marknadsandel skulle öka med 2 % efter sex månader på marknaden överträffades med god marginal. Ökningen blev istället hela 3,7 %, från 30 % till 33,7%. Trickfilmerna med Sean Banan och hans dansare blev en viral hit med mångmiljonpublik. Kom top-5 på YouTubes ”Ads leaderboard” över de populäraste reklamfilmerna i Sverige och alla filmerna låg i toppen på Unruly Viral Video Chart som de mest delade filmerna i sociala medier. För att hålla liv i kampanjen på sociala medier fortsatte både Polly och Sean Banan att publicera engagerande innehåll på Facebook och Instagram under den fortsatta kampanjperioden under sommaren.

 

Samsung Galaxy Team Challenge - Passion Lab & Samsung

Centralt i Samsung Sveriges aktivering av OS och Paralympics 2014 var ett handplockat Samsung Galaxy Team. Henrik Lundkvist, Frida Hansdotter, Anna Holmlund, Victor Öhling Norberg och Helene Ripa gav Samsung en personlig, engagerande och innehållsrik brygga till en nyfiken, social, träningsintresserad och prestationsinriktad målgrupp. Genom en integrerad kampanj där målgruppen inspirerades via app, filmer, blogg m.m. vann även Samsungs varumärke OS-guld. OS blev en stor framgång. Valet av SGT-medlemmar blev också vinnande; sammanlagt tog Samsung Galaxy Team hem sex medaljer. Henrik Lundqvist var den svenske olympier som nämndes mest i både sociala och redaktionella medier.

 

Streetfood by Diners Club - DET

”Street food by Diners Club” syftar till att hylla livsnjuteri. Diners Club är världens första kredit- och betalkort och föddes just på en restaurang i New York 1950. Kortet har även s.k. restaurangguider i Danmark, Finland, Norge och Sverige med en mängd fasta erbjudanden på en rad restauranger.

Stjärnkocken Mathias Dahlgren fick chans att tolka street food och ge folk något nytt – finmat i gatumiljö. De lyckades skapa ett unikt samarbete som byggde på en samsyn kring att erbjuda högklassisk kokkonst på ett nytt sätt och blev mycket lyckosamt. Vilket bidrog i hög utsträckning till målgruppens engagemang och stärkte trovärdigheten till eventet och varumärket. Räckvidden i redaktionell media uppgick till hela 5,9 miljoner. Totalt såldes över 1100 gourmetluncher på fyra dagar och hela 80 % tyckte att kampanjen bygger varumärket på ett positivt sätt. 


ÅRETS HANTVERK


Fördomsturnén – INGO & Lidl

Lidl har i sociala medier fått många negativa kommentarer och fördomar kring kvalitén på deras matvaror. Några av de som uttryckt sig negativt söktes upp och fick sitt livs överraskning. Lidl beslutade att bygga en hel restaurang på hjul bestående av tre stycken 40-fotscontainers, en stjärnkock och ett team av mästerkockar. Det 20 ton tunga ekipaget parkerades sedan på respektive kritikers bakgård.

Maten som serverades var skräddarsydd för att motbevisa just deras fördom. Och allt ner till minsta saltkorn, från Lidl. Samtidigt som restaurangen besökte kritikerna i de små orterna passade vi även på att slå upp dörrarna för andra som ville prova Lidls omdebatterade mat. Bokningarna rasade in. På under en timme var 1300 platser till den 12 dagar långa Sverigeturnén slutsålda. Åsikterna flödade i sociala media. Men denna gång var de insiktsfulla. 

 

Junifesten 2014 – Kanal 5 - White & White Event AB & SBS Discovery

White & White Event har de senaste 5 åren haft det prestigefulla uppdraget att

tillsammans med Kanal 5 skapa tema samt arrangera Junifesten, så även 2014. Festen har haft ett årligt, unikt och kreativt tema och tillställningen anses av målgruppen mycket åtråvärd att få delta vid. År 2014 var temat: party like it ́s 1989, året då kanalerna och kommersiell TV i Sverige föddes. Troget till temat valdes festen att delas upp i tre steg. Den började i det stängda Östberlin för att övergå i murens fall för att avslutas i en sprakande 90-tals efterfest, komplett med uppträdanden av 90-tals ikoner och tidsenliga maträtter. Allt med påkostad och genomtänkt dekor för att verkligen förmedla känslan av det valda temat. 


Scandic To Go - Ryska Posten Event AB, Prime Pr, Scandic & Expohouse

Trots stora satsningar på modernisering har många fortfarande bilden av Scandic som en lite tråkig hotellkedja med omoderna rum. Primes uppdrag var att ta fram en idé som fick människor att få upp ögonen för det ”nya” Scandic och locka nya målgrupper till hotellet. Ryska Posten Events uppdrag blev sedan att göra idén till fysisk verklighet och ta denna verklighet ut till konsumenterna i Sverige, Norge och Finland. Resultatet blev Scandic To Go. Ett projekt där två mobila hotellrum hjälpte Scandic att ta hotellet till kunderna istället för kunderna till hotellet. Resultatet blev att Scandic kunde visa sina ny moderna rum för en målgrupp som kanske inte annars hade åkt till hotellen.

 

Share a Coke – UMG & Coca-Cola AB

Coca-Colas ikoniska kampanj Dela en Coke (på engelska: Share a Coke) har tagit världen

med storm. Under 2013-2014 gick kampanjen i Sverige och Coca-Cola AB och UMG satte Sverige på kartan som en av de mest innovativa och kreativa marknaderna för hur kampanjen gjordes levande i mötet med konsument. Med en kreativ idé som suddade ut gränslandet mellan fysisk och digital interaktionen med besökarna skapade vi en oförglömlig varumärkesupplevelse. Konceptet utsågs till ”best practise” av Coca-Cola globalt och flera internationella marknader har valt detta svenska koncept till deras kampanj till sommaren 2015.

 

Aktiva Events aktivering för Tallink Silja på Tunnel Run

Europas största 10 km lopp, Tunnel Run, gick av stapeln i Norra Länken tunneln i november 2014. Aktiva Event bjöd på en auditiv och visuell upplevelse inom ramen för Tallink Siljas sponsring av loppet. Den mystiska atmosfären producerades med hjälp av konstnärligt ljud, ljus och rök. Det kreativa konstnärliga utförandet bidrog till fantastiska reaktioner hos löparna och till att Talllink Siljas yta blev den mest ihågkomna aktiveringen under hela loppet.


ÅRETS DIGITALA 


Intels Kitchen – Onemotion IMC & Intel

 

Datorers prestanda fortsätter att öka i snabb takt och för att följa med i utvecklingen bygger en stor grupp sina egna datorer. Dessa PC-byggare och deras jakt på de mest avancerade processorerna utgör en viktig målgrupp för Intel. För att nå ut till denna målgrupp skapades Intels Kitchen, en onlineshow inspirerad av matlagningsprogram men istället för matlagning var det PC-byggande som stod i fokus. Framför kameran fick åskådaren se PC komponenter plockas fram ur ett skafferi och i slutändan sättas ihop till en drömdator. Programmet leddes av duon Erik och Mackan. Showen har setts av 40.000 personer på Youtube, nått miljoner i sociala medier och vinnarna har blivit stjärnor i PC byggarvärlden. 

 

Livbojsjakten 2014 - Trygg-Hansa Försäkring & Fivestarday

Trygg-Hansas livbojar är en välkänd detalj i det svenska skärgårdslandskapet. De räddar ca 10 liv per år om de är i gott skick, något som de inte alltid är på alla platser. Appen Livbojsjakten togs fram för att skapa intresse och engagemang kring kvalitén på dessa livbojar. Appen uppmanar användaren att fotografera livbojar och skicka in bilderna till Trygg-Hansa för att ange om bojen är hel eller trasig. Användaren belönas med värdecheckar direkt i mobilen. Över 70 000 bilder skickades in under sommaren 2014 och över 2 000 trasiga livbojar kunde bytas ut.

 

Månhuset – Rippler Communications & Falu Rödfärg

Falu Rödfärg fyllde 250 år förra året. De gjorde ett lokalt jubileum till en global angelägenhet och tog varumärket 250 år in i framtiden. Detta genom att sponsra en återlansering av konstnären Mikael Genbergs mest vågade konstprojekt någonsin - att sätta en röd stuga på månen. Tillsammans med Sveriges rymdelit och Astrobotics månlandare skapade Falu Rödfärg en global crowdfunding-kampanj som engagerade människor över hela världen och blev en global nyhet. Med över 2000 följare på Instagram och Facebook fick kampanjen hade en räckvidd på 900 miljoner till ett medievärde av 300 miljoner kronor. Slutsatsen blev en ROI på 2000 %. 

 

Popagandas Instasläpp – Saatchi & Saatchi Stockholm, Föreningen Popaganda/Luger & B-Reel

Konkurrensen på den svenska festivalmarknaden är stenhård. För att uppmärksamma Popagandafestivalens artister släpptes festivalens 2014 års lineup på ett annorlunda sätt. Istället för att skicka ut en pressrelease skapades två digitala event på Instagram. Där kunde fansen och journalisterna själva bli först med att lista ut vilka artister som var bokade för festivalen. Målgruppen var samlade kring sina mobiler på utsatt tid och fick ledtrådar på för att lista ut kommande artister. De som först kommenterade inlägget med rätt artist vann biljetter till festivalen. Räckvidden på Instagram var på över 500 000, vilket ökade kontots följare med mer än 150 %. Kampanjen bidrog till att Popaganda fick medieutrymme värderat till 6 miljoner kronor. 

 

Rinkside 3 – Passion Lab & 3

Hockey är en social sport – oavsett om man är på plats i arenan eller sitter bekvämt i tv-soffan är matchupplevelsen något man vill dela med andra. För att nå hockeyfansen utvecklades Rikeside 3 appen som blev en plattform där fans kunde ta del av information och statistik men också vara med och tycka till. 3 tog också in varumärket på hockeyarenorna och installerade en ”Rinkside 3-soffa” som fansen kunde tävla om att få se matchen från. Uppdraget med hockeysatsningen var att med egna tjänster och produkter göra fansens upplevelse ännu bättre. Resultatet blev att det både stärkte egna varumärket och att det drev försäljning.


ÅRETS NYTÄNKANDE


Experiment Ensam - Doe Blomberg Gottberg & Puf.com

Experiment Ensam är förmodligen historiens minst välbesökta event. Ändå har det engagerat en hel värld till att diskutera vikten av tillsamman skap. I Experiment Ensam påvisades vikten av gemenskap genom att vända på begreppet: Vad händer när man gör saker ensam, som man vanligtvis gör ihop med andra? Detta resulterade i ett event med historiskt låga besökssiffror. Eventet som besöktes av en enda person omtalades världen över. 1000 artiklar och TV-inslag i 90 länder genererade en medieräckvidd på över 1,6 miljarder.

 

Farstaklappen - Doe Blomberg Gottberg

Farstaklappen skapades för att möjliggöra att fattiga barn skulle få öppna en julklapp på julafton, vilket inte är en självklarhet när man liver med knapp ekonomi. Inför julen 2014 fick 2000 föräldrar i söderort ett sms där stod det att de kunde åka till Farsta Centrum och hämta ut en julklapp till sitt barn, från tomten. Eftersom han/hon själv inte hade råd hade en okänd person köpt en klapp till deras barn och lämnat den för föräldern att plocka upp. Det här är historien om hur ett köpcentrum tillsammans med sina kunder lyckades göra julen lite bättre för över 2000 behövande barn söder om Stockholm.

Målet att samla in 400 julklappar, så att alla barn i närområdet skulle få öppna minst en julklapp på julafton, uppnåddes redan under kampanjperiodens andra dag. Intresset och engagemanget hos Farstaborna var så stort att över 2000 julklappar kom in, vilka sedan skänktes till andra liknande välgörenhetsorganisationer.

 

Kiruna IF - Passion Lab & Kiruna IF

”HBTQ-personer har samma rätt som alla andra att delta och känna sig välkomna inom idrotten”. Genom detta enkla ställningstagande har den lilla division 1-föreningen Kiruna IF brutit ny mark, både inom ishockeyn och inom sponsringsvärlden. I ett hyllat och uppmärksammat regnbågsinitiativ har Kiruna IF skapat debatt kring normer inom ishockeyn, visat sitt stöd för allas lika värde, utvecklat sin egen värdegrund och verksamhet, och samtidigt stärkt sin kommersiella plattform.

 

Månhuset - Rippler Communications & Falu Rödfärg

Falu Rödfärg fyllde 250 år förra året. De gjorde på ett nytänkande sett ett lokalt jubileum till en global angelägenhet och tog varumärket 250 år in i framtiden. Detta genom att sponsra en återlansering av konstnären Mikael Genbergs mest vågade konstprojekt någonsin - att sätta en röd stuga på månen. Tillsammans med Sveriges rymdelit och Astrobotics månlandare skapade Falu Rödfärg en global crowdfunding-kampanj som engagerade människor över hela världen och blev en global nyhet. Med över 2000 följare på både Instagram och Facebook fick kampanjen hade en räckvidd på 900 miljoner till ett medievärde av 300 miljoner kronor. Slutsatsen blev en ROI på 2000 %. 

 

Scandic To Go - Ryska Posten Event AB, Prime Pr & Scandic

Scandic är Nordens största hotellkedja som vill attrahera en bred målgrupp med olika typer av behov. Under de senaste åren har Scandic utfört den stora största hotellrenoveringen i Sveriges historia. Dock finns fortfarande uppfattningarna om Scandic som tråkigt och omodernt fortfarande och många nya målgrupper har ännu inte upplevt det nya Scandic sedan renoveringarna. Genom det nytänkande projektet Scandic to Go ville Scandic få ut sina nya omgjorda rum till de nya målgrupperna. Två mobila hotellrum utvecklades och kördes ut i landet för att ta hotellen till kunden istället för tvärt om.  Lanseringen av Scandic To Go blev en succé som skapade stort engagemang bland såväl opinionsbildare som gäster.

Intresset spred sig snabbt runt om i världen. Bara i Sverige hade kampanjen en räckvidd på omkring 11 570 000 människor och ett medievärde på 10,4 miljoner kronor. 


Här kan du läsa om de bidrag som nominerats från tidigare år

Nominerade 2014

Nominerade 2013

Nominerade 2012

Nominerade 2011