Knark är bajs. Forever - testa din stil | 2008

Knark är bajs. Forever - testa din stil

Futurniture och Mobilisering mot narkotika

 

Projektbeskrivning, målgrupp och syfte

Futurniture har sedan 2003 löpande arbetat med en kampanj mot narkotika. 2007 års vinkling utgick från en kartläggning av olika subkulturer och deras narkotikavanor. Med avstamp i denna lanserades konceptet "Testa din stil" som genomfördes på Hultsfredsfestivalen, en miljö där målgruppen (ungdomar 16-20 år) är mer öppen och mottaglig för ett positivt antiknarkbudskap än till exempel i skolbänken. Målsättningen är att skapa en härlig upplevelse som gjorde det roligt och festligt att säga nej till narkotika.

 

Upplägg

På den största eventytan på Hultsfredsfestivalen genom tiderna byggdes en punkig catwalk och stilarena. Varje besökare fick göra en stiltest som placerade dem i olika subkulturer; Alternativ, Hiphop, J, Fashion, Hipster och Rocker. Med stilen fick man också dess anledning att inte testa knark. Några av landets främsta stylister gav besökarna extreme makeovers och de fick sedan visa upp sitt nya jag på catwalken - allt till cool musik. Mycket bildmaterial togs både genom vänners mobilkameror och av fototeam och materialet lades upp på kampanjens MySpace-sida, Bilddagboken och olika bloggar. Utöver "Testa din stil" genomfördes även en rad andra parallella aktiviteter.

 

Effekt

Enligt en genomförd undersökning visade det sig att 89% i målgruppen kände till kampanjen och att 49% har diskuterat den med vänner, familj och andra. Av de tillfrågade i målgruppen tror hela 77% att kampanjen kan stärka dem som är negativa i sin inställning att inte testa knark. 84% tycker att kampanjen är bra och 83% vill att den ska fortsätta.

 

 

tillbaka