Nomineringar Gyllene Hjulet 2016


Årets Bästa Sponsring 


Change the game 

Balticgruppen, Heja!, Halleluja och Wenderfalck
Något har hänt som gör att barn i dag väljer att sluta allt tidigare med idrott och övergå till inaktivitet. Elitsatsningar i unga år, toppning och specialisering är några av de faktorer som bidrar. Change the game är en helt unik plattform för att förändra attityd och kunskap kring barn och ungdomars idrottande. En korsbefruktning av Balticgruppens olika sponsorskap och samarbeten där den långsiktiga vinsten är att fostra hälsosamma barn och ungdomar så att de lever ett längre och friskare liv.

Kapten Reko 
Concept Store, Konsumentföreningen Stockholm och Skansen

Vi spelar med våra barns framtid. Vad händer om vi låter barnen spela i stället? Kapten Reko och Rekospelet är en aktivering av Konsumentföreningen Stockholms partnerskap med Lill-Skansen, med målsättningen att bidra till en hållbar utveckling.

KlassikerProdukter
Team Sportia, En Svensk Klassiker och Right Thing United

Vi på Team Sportia ville göra en ordentlig aktivering kring sitt sponsorskap av En Svensk Klassiker. Med konceptet KlassikerProdukter har sportkedjan, förutom att lyfta fram sin kunskap inom konditionsidrott, lyckats öka försäljningen inom prioriterade områden, stärka relationen till viktiga leverantörer och erbjuda ett tydligt mervärde för sina kunder. Dessutom har En Svensk Klassiker fått stor exponering året runt och en unik möjlighet att nå ut till potentiella deltagare över hela Sverige.

"En lite väl stolt sponsor"
McDonald's, DDB, Håkanson United, OMD, Prime och Apegroup

McDonald's har kanske inte en naturlig koppling till skidåkning. Så snabbmatskedjan tog i ordentligt och ville göra den stoltaste sponsorkampanj som någonsin har gjorts! "Vi har inte nöjt oss med att bara ta fram skidmenyer. Vi gick bananas. Vi döpte om hamburgare, tokpyntade restaurangerna, tog fram merchandising och filmer där skidåkarna bygger vår mat. Och en peng från försäljningen gick till projekt som de själva väljer."

Vattenfall World Triathlon Stockholm 2015
Vattenfall, XperienceGroup, World Triathlon Stockholm AB och PS Communication

Med syftet att förändra inställningen till sitt varumärke och driva idrotten framåt var Vattenfall för tredje året titelsponsor till Vattenfall World Triathlon Stockholm. Lösningen blev ett nytt aktiveringskoncept som gick under namnet LADDA! Konceptet skapade en tydlig koppling mellan sponsor och tävling och mycket frihet för kreativiteten. Resultaten är tydliga och visar på ett väl genomfört sponsorskap som överträffar alla mål som satts för 2015.


årets Långsiktiga


50 år i fäders spår
Vasaloppet och IBM Svenska AB

Vasaloppets och IBM:s 50-åriga samarbete bygger på ett gemensamt intresse för tekniska innovationer och att föra detta klassiska svenska skidlopp till nya höjder. Drivkraften att ständigt förbättra sig är stark hos båda parter. Att ständigt förbättra upplevelsen för åskådare på plats och på distans genererar olika utmaningar. Det ständigt ökade deltagarantalet kräver en effektivare hantering av tidtagning och resultat i realtid vilket ökar behovet av flexibel datorkapacitet. Dessa utmaningar har successivt lösts och förbättrats över tiden, men det tillkommer även andra digitala utmaningar och med en gemensam strategi lyfter samarbetet mellan IBM och Vasaloppet till ett fullskaligt event inom ramen för Sports and Entertainment. Samarbetet visar inte bara hur två organisationer interagerar, utan också hur IT-utvecklingen sett ut i Sverige under de senaste 50 åren.

Arla kosläpp
Arla och Le Pacte 

Skapandet av en svensk tradition. Arlas kosläpp har under elva år blivit en svensk tradition och ett välkommet vårtecken, inte minst för barnfamiljer över hela landet. Från starten 2005 med tre gårdar och några hundra besökare har det växt till 78 gårdar och över 165 000 besökare. Kosläppet sätter bönderna i fokus och besökarna får "komma hem till Arla". Mediala genomslaget är starkt och Arla har lyckats förändra mediabilden av bolaget där mjölkbonden allt mer framstår som bolagets primära talesperson.

Rosa bandet-kampanjen
ICA Sverige AB

Ica har varit en stolt sponsor till Cancerfonden i 65 år och haft Rosa bandet-kampanjen sedan 2003. Under oktober månad byter ICA färg på förpackningarna på utvalda produkter till rosa för att stödja Cancerfondens Rosa bandet-kampanj. Ica vill på så sätt inspirera till hälsosamma vanor och öka kunskapen om kopplingen mellan hälsosam och god mat samt rörelse som kan förebygga cancer. Genom ett långsiktigt arbete så har kampanjens insamling ökat från 16 miljoner kronor år 2013 till ofattbara 42 miljoner kronor 2015.

Electrolux och Sveriges mästerkock 

Electrolux Home, Electrolux, , TV4-Gruppen, Meter Television och Zenith media

När Sveriges Mästerkock lanserades var det en perfekt association för Electrolux kring matlagning, inspiration och glädje. Sponsorskapet är inne på sin sjätte säsong, en evighet jämfört med snittet på 1,5 säsonger. Electrolux har fått möjlighet att arbeta integrerat med produkter i programmet kombinerat med en bred aktivering i alla kanaler. Totalt har 83 procent av befolkningen sett programmet, försäljningen av kök har ökat med 38 procent, medvetenheten om nyckelprodukter och trafik till alla kanaler har ökat kraftigt.

Vattenfall och Svenska Skidförbundet - 20 års samarbete
Vattenfall, XperienceGroup och PS Communication

Samarbetet mellan Vattenfall och Svenska skidförbundet inleddes redan i början av 1994. 20 år är lång tid för ett samarbete på den här nivån. Det ger möjligheter men ställer också krav. Krav på att hela tiden vara aktuell och relevant och att väcka uppmärksamhet. De kreativa idéerna, koncepten och samarbetet har varit avgörande för att hitta nya vägar, ligga i tiden och nå de framgångar som Vattenfall och Skidförbundet gjort under dessa 20 år - i backar, i spår och affärsmässigt.


årets internationella


22 hands. 22 dreams. The game they will never forget
MasterCard Sverige, Posterscope LIVE/MKTG, Carat och UMG

MasterCard har varit en av Uefa Champions Leagues huvudsponsorer i över 20 år. En ambition för hela 2015 var att ta rättigheten närmare fansen och fotbollsälskarna lokalt och förstärka klubbsamarbetena. I samband med Zlatans återkomst till Malmö skapades den lokala aktiveringen "22 hands. 22 dreams. The game they will never forget". En 360-idé som gav 22 fotbollsälskande barn chansen att gå med spelarna in på plan i en kampanj som skulle stärka gillandet till MasterCard och skapa maximal spridning. Med bland annat 1,8 miljoner videostarter kan man lugnt säga att målen nåddes och överträffades.

Carlsberg - 11 meter från Premier League
Carlsberg och Passion Lab

För att ta ut Carlsbergs sponsorskap av Premier League och det internationella sponsringskonceptet "That Premier Feeling" på den svenska marknaden skapades konceptet "11 meter från Premier League". Allt för att svenska fans på riktigt ska få känna av atmosfären i Premier League. Målet var att befästa Carlsbergs position som nr 1 i sportsammanhang. En straffsparkstävling med legendaren Peter Schmeichel engagerade 50 000 sportintresserade svenskar. Carlsberg visade att man är "The Premier Beer".

COKE 100 Years of Contour. 100 Years of Innovation
Coca-Cola, Coca-Cola Enterprise SE AB, UMG, Isobar AB och Carat AB

2015 var ett historiskt år för Coca-Cola i Sverige. Det var året då företaget ställde om sin glasproduktion för att börja producera framtidens glasflaska - den största omställningen i företagets historia sedan produktionsanläggningen invigdes 1998 i Jordbro. Den ikoniska flaskan firade också 100-årsjubileum. År 1915 fick svensk-amerikanen Alexander Samuelson patent på utformningen av Coca-Cola-flaskan - en av världens mest välkända varuförpackningar. Det blev den röda tråden i en lokal 360-kampanj för att lansera den nya flaskan och fira det 100-åriga arvet.

Red Bull Flugtag
Red Bull och Le Pacte AB

I augusti 2015 genomfördes Red Bull Flugtag på svensk mark. Eventet går ut på att våghalsiga lag bygger egna flygfarkoster för att kasta sig ut i vattnet från en sex meter hög ramp, inför ett publikhav och kameror. Efter ett år av intensiva förberedelser lyckades Red Bull få 40 000 åskådare samlade kring den unika arenan runt Feskekyrkan i Göteborg och slog därmed målsättningen med 20 000 besökare. Även mediakontakterna överträffades och uppgick till över 1,5 miljoner. Arrangemanget är en spegling av Red Bulls första event någonsin som genomfördes i Wien 1992.

Norwegian - Next Stop New York
Norwegian, M&C Saatchi, Motion Blur, Posterscope Live, Vizeum och Clear Channel

Norwegian är mest känt för låga priser. Mindre känt är att de flyger direkt till mer spännande resmål som New York. Flygbolaget behövde kommunicera till Oslo-bor att New York är närmre än någonsin med Norwegians direktpris och låga priser. Så började arbetet med att överraska 40 000 morgonpendlare genom att förvandla Nationaltheatret tunnelbanestation till Times Square station i New York. 600 kvadratmeter vinyl på väggarna och 42 statister, däribland Naked Cowboy, bidrog till att skapa en oförglömlig upplevelse.


Årets Rättighetsinnehavare


Framtidslabben Hacka & Packa, MegaMind Tekniska museet
Tekniska museet och Reflection Company

På Tekniska museet har en unik sponsringsprocess med konst som verkningsmedel och motor skapat en modell för ett aktivt sponsorskap. BillerudKorsnäs och King har fått möta konstbyrån Reflection Company. Detta resulterade i nytänkande gestaltning i två framtidslabb för barn på museets utställning MegaMind. Framtidslabben Hacka och Packa är nydanande korsbefruktningar. Konstverken i labben visar på hur ett moget och medvetet företagande kan generera nya kreativa utbyten med konstvärlden och museivärlden och samtidigt bidra i brännande samtidsfrågor.

SkiStar
SkiStar erbjuder en exklusiv mötesplats och starka digitala kanaler under hela året. Flera av Sveriges största konsumentvarumärken möter 1,3 miljoner människor när de upplever sin bästa vecka på året. Resultatet är samarbeten som driver affärsnytta för partners. Partnerföretagen ger också toppbetyg till SkiStar som rättighetsinnehavare och har lett till att SkiStar ökat sina partnerintäkter mer än branschgenomsnittet. SkiStar har utvecklats till en av Sveriges mest attraktiva sponsorrättigheter.

Svenska Handbollslandslaget - Mer Händer
Svenska handbollslandslaget och Passion Lab 

Genom en för idrotten unik satsning och paketering av svensk landslagshandboll, där det har skapats allt från grafiskt material och kommunikation till visioner och kärnvärden, har handbollen lyckats åstadkomma en varumärkesförflyttning, genererat nya affärer i form av fler partner och sponsorer och fått fler att gilla landslagen. Svenska Handbollslandslagen har visat att medveten och kontinuerlig utveckling har bidragit till bättre och fler förutsättningar. Vi har fått "Mer att hända" kring svensk landslagshandboll.

The Color Run
Golazo Nordic och Stålmarck Live

The Color Run, även känt som "the happiest 5K in the world", är inte en tävling. Det sker ingen tidtagning och det utses ingen vinnare. Det handlar bara om ren glädje. Du springer, går eller dansar fem kilometer och passerar längs vägen genom moln av färgat pulver. Efter målgång börjar festen. The Color Run finns nu i över 50 länder. I Norden ägs rättigheterna av BNC Group Danmark, som på bara två år skapat en både publikmässig och ekonomisk succé.

Umeågalan
Heja! och Punkt PR

Umeågalan har genom att sätta fokus på aktuella frågor som mångfald och hållbarhet lyckats att ytterligare öka sin popularitet i en svårflirtad målgrupp. Ett välpaketerat sponsringserbjudande med fokus på aktivering och affärsnytta har tillsammans med Umeågalans inriktning och mod att ta ställning och utmana normer inom näringslivet resulterat i fler partners och högre sponsorintäkter än tidigare. Målgruppen tycker dessutom att upplevelsen av eventet är den bästa någonsin.


ÅRETS SAMHÄLLSENGAGEMANG


Umeågalan

Heja! och Punkt PR
Något har hänt som gör att barn i dag väljer att sluta allt tidigare med idrott och övergå till inaktivitet. Elitsatsningar i unga år, toppning och specialisering är några av de faktorer som bidrar. Change the game är en helt unik plattform för att förändra attityd och kunskap kring barn och ungdomars idrottande. En korsbefruktning av Balticgruppens olika sponsorskap och samarbeten där den långsiktiga vinsten är att fostra hälsosamma barn och ungdomar så att de lever ett längre och friskare liv.

Farstaklappen
Farsta Centrum, Stockholms Stadsmission och Doe Blomberg Gottberg

Julen är barnens högtid. Tyvärr får dock många barn i Farstaområdet inte fira jul, eftersom tusentals i dag lever i barnfattigdom. Julen har tagits bort från dem. Detta ville Farsta Centrum råda bot på och utmana andra köpcentrum i Stockholmsområdet, att få fler barn att fira jul. Därför togs Farstaklappen fram, ett initiativ av Farsta Centrum och Stockholm Stadsmisson inför julen 2015. I initiativet utgick vi från barnfattigdom, det vill säga den grupp barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll. De behöver visserligen inte svälta, men deras hem har en allmän brist på resurser och julklappar är inte en självklarhet om föräldrarna ska kunna ställa mat på bordet.

Hela Sverige skramlar
Hela Sverige skramlar och Emti AB

På morgonen den 2 september insåg många allvaret i vad det fruktansvärda kriget i Syrien innebar. Bilderna på den 3-årige Alan Kurdi som spolats upp på en strand utanför Bodrum i Turkiet fick oss att reagera väldigt starkt. Senare samma kväll träffade tre kompisar Henrik Schyffert och hade ett väldigt fint samtal om katastrofen. De bestämde sig för att göra någonting för att hjälpa till, något som mynnade ut i tankerna på en konsert med andra vänner som ville vara med och hjälpa till att samla in pengar till människor på flykt. Deras första mail gick samma kväll till Stockholm Globe Arenas, till svar fick de: "Ni får låna Globen gratis!" Hela Sverige skramlar lyckades samla en bransch, och på rekordtid skramla in ofattbara 42 626 452 kronor till UNHCR, Röda Korset, Radiohjälpen samt TV4 Hjälpen.

Wings for Life - World Run
Red Bull och LE PACTE

Mer än tre miljoner människor lider av ryggradsskador. Tänk att få hela världen att springa samtidigt för dem som inte kan, med syfte att öka medvetenheten om ryggradsskador och samla in pengar till forskningen? Sagt och gjort, 2015 gick andra upplagan av Wings for Life - World Run av stapeln med dubblerat antal deltagare. 101 280 deltagare globalt varav 2 813 deltagare i Sverige, genererade 42 miljoner kronor oavkortat till Wings for Life och 13,5 miljoner mediakontakter i Sverige!

Children's Climate Conference
Telge Energi, Masscreation, Eventum och Lux PR

För att få människor mer engagerade i klimatfrågan pekar Telge Energi på att det är barnen som drabbas av hur vi behandlar jorden i dag. Inför klimatmötet i Paris skapade därför energibolaget barnens egen klimatkonferens: Children's Climate Conference. Barn från hela världen bjöds in för att ta fram en lista med Barnens Krav på ledarna i Paris. All uppmärksamhet gjorde att barnen fick lämna över sin kommuniké till FNs högsta klimatchef. Och Telge Energi har på allvar gjort skillnad för nästa generation.


ÅRETS MEST KREATIVA LÖSNING


BonnierHoops!
Bonnierförlagen, Håkanson United, Britton Britton och FLB Europa

Läsförståelsen sjunker i samhället, speciellt hos dem som inte har svenska som modersmål. Därför skapades BonnierHoops!, en streetbasketplan och samlingsplats för läsande på Kista Torg. Tusentals ungdomar, författare och artister fick med hjälp av basketen kontakt runt en viktig fråga. Som "twist" startade polisen ett lag och utmanade ungdomarna i området. Skadegörelsebrott minskade med 37 procent, 30 ungdomar fick sommarjobb och det blev ett stort PR-genomslag i TV/medier. BonnierHoops! vann årets event i SPINN 2015.

Frantzéns provhytt
NK, White and White Event AB och Garbergs Reklambyrå AB

I mars 2015 lanserade NK "Vår största nyhet på 100 år" - nyöppningen av restaurangdelen som drivs av stjärnkocken Björn Frantzén. White and White Event skapade då "Världens minsta lyxkrog" i form av en provhytt. Målgruppen fick en unik möjlighet att prova på restaurangernas utbud i en miniatyrversion av Bobergs restaurang. Eventet genererade stor uppmärksamhet och den bärande idén i kombination med varumärket och en stor kommunikationssatsning bidrog till en framgångsrik kommunikationseffekt.

Norwegian - Next Stop New York
Norwegian, M&C Saatchi, Motion Blur, Posterscope Live, Vizeum och Clear Channel

Norwegian är mest känt för låga priser. Mindre känt är att de flyger direkt till spännande resmål som New York. Flygbolaget behövde kommunicera till Oslo-bor att New York är närmre än någonsin med Norwegians direktpris och låga priser. Så började arbetet med att överraska 40 000 morgonpendlare genom att förvandla Nationaltheatret tunnelbanestation till Times Square station i New York. 600 kvadratmeter vinyl på väggarna och 42 statister, däribland Naked Cowboy, bidrog till att skapa en oförglömlig upplevelse.

PwC Project X - en annorlunda rekryteringskampanj
PwC Sverige och Just Cruzin Production

Genom att utmana en helt vanlig rekryteringsprocess och göra den spännande och engagerande lyckades PwC överträffa de uppsatta målen att attrahera studenter och hitta rätt kandidater inför framtida rekrytering. Genom en kreativ intervju har PwC modigt fokuserat på vikten av förmågan att lösa uppgifter framför vad man exakt har på sitt CV. På ett annorlunda sätt har PwC vågat sticka ut och visat branschen och målgruppen att de är unika och söker unika personer.

Stena Marstrandica - världens kortaste Stena Line-resa
Stena Line AB och Relevent Communication AB

Stena Lines aktivering skulle nå så många besökare som möjligt och kännas varm, hjärtlig och få dem att le lite extra. Genom att ta ägarskap om det mest naturliga och relevanta skapades världens kortaste Stena Line-tur. Stena Marstrandica trafikerade hela veckan fastlandet och ön Marstrand, resan tog tre minuter och ombord fick alla besökarna ett smakprov av Stena Lines värld (boardershop, personal, inblick i The Reef med mera). Dessutom var turen med Stena Marstrandica gratis under själva finaldagen.


ÅRETS EVENT B2B


Byggfestivalen 2015
Woody Bygghandel AB, Knut Kommunikation och Stålmarck Live

Hur pratar man om kundlöften, bygger och stärker branschrelationer när man inte bara har en krävande målgrupp utan tre? Jo, man skapar konceptet Byggfestivalen och tar över Globen med ett rockinspirerat multievent. En dag där förändring i tankesätt, arbetsmodeller och försäljning får ta plats. Trots att första ölen knäcktes senare än traditionellt så blev festen bättre än någon hoppats. Att eventet sedan ger ringar på vattnet och blir startskottet för ett nytänkande i branschen, fullbokade utbildningar och fler event med kundlöftet i fokus är vi mer än 100 procent nöjda med.

Electrolux Table Talks
Electrolux och Passion Lab

Innovativ utveckling och stora idéer startar ofta med samtal. Med den utgångspunkten och målet att befästa Electrolux position som "Thought leader" inom hållbarhet, matlagning och produktutveckling skapades konceptet Electrolux Table Talks. Ett format för B2B-event där gäster med olika kompetenser och perspektiv på hållbarhet och matlagning engagerades i ett unikt diskussionsforum där nya idéer föddes för ett mer hållbart samhälle. Ett nytänkande, repetitivt format som skapade attraktion.

ELLE-galan 2015
ELLE och Aller media AB

ELLE-galan har kommit att bli branschens starkaste eventvarumärke efter att ELLE aktivt har utvecklat eventets form under de 19 år som gått sedan instiftandet av ELLE-galan 1997. I en tid då intresset för mode och stil konstant växer explosionsartat är det naturligt att ELLE, världens största modemagasin för kvinnor, arrangerar en årlig prisutdelning, modevisningar, fest och mingel där den svenska modescenen och tidningens kärnämnen står i centrum.

Junifesten 2015
Kanal 5 och 
White and White Event AB 
I juni 2015 arrangerade White and White Event Kanal 5:s spektakulära junifest för sjätte året i rad. I år var fokusområdet sport och gästerna bjöds in till festen "Party like a jock". Ett uppskattat evenemang som bidrar till högre förväntningar från gästerna för varje år som går. I år togs gästerna genom en kväll i fyra steg, fullspäckad med influenser från sportens värld.

Umeågalan
Heja! och Punkt PR

Umeågalan har genom att sätta fokus på aktuella frågor som mångfald och hållbarhet lyckats att ytterligare öka sin popularitet i en svårflirtad målgrupp. Temat och målbilden har integrerats i såväl kommunikation som eventupplevelse och visat att en näringslivsgala kan vara mycket mer än hyllningar och tacktal, man kan göra skillnad samtidigt. Den nya strategin och inriktningen har starkt bidragit till affärsnytta och Umeågalan är starkare i målgruppen är någonsin tidigare.


ÅRETS EVENT B2C


THE BASE
adidas Nordic, LE PACTE och Jung relations

Adidas skapade ett unikt event - en fotbollsturnering med helt nya regler där målgruppen möttes på sina egna villkor. THE BASE Hyllade fotbollen som livsstil och lanserade samtidigt den största förändringen inom Adidas fotboll under modern tid. Genom uppmaningen #bethedifference engagerades en svårfångad målgrupp under två enorma kvällar på Münchenbryggeriet och skapade oförglömliga upplevelser tillsammans med Adidas på THE BASE.

Children's Climate Conference
Telge Energi, Masscreation, Eventum och Lux PR

För att få människor mer engagerade i klimatfrågan pekar Telge Energi på att det är barnen som drabbas av hur vi behandlar jorden i dag. Inför klimatmötet i Paris skapades därför barnens egen klimatkonferens: Children's Climate Conference. Barn från hela världen bjöds in för att ta fram en lista med Barnens Krav på ledarna i Paris. All uppmärksamhet gjorde att barnen fick lämna över sin kommuniké till FN:s högsta klimatchef. Och Telge Energi har på allvar gjort skillnad för nästa generation.

COKE 100 Years of Contour. 100 Years of Innovation
Coca-Cola AB, Coca-Cola Enterprise SE AB, UMG, Isobar AB och Carat AB

2015 var ett historiskt år för Coca-Cola i Sverige. Det var året då företaget ställde om sin glasproduktion för att börja producera framtidens glasflaska - den största omställningen i företagets historia sedan produktionsanläggningen invigdes 1998 i Jordbro. Den ikoniska flaskan firade också 100-årsjubileum. År 1915 fick svensk-amerikanen Alexander Samuelson patent på utformningen av Coca-Cola-flaskan - en av världens mest välkända varuförpackningar. Det blev den röda tråden i en lokal 360-kampanj för att lansera den nya flaskan och fira det 100-åriga arvet.

Frantzéns provhytt
NK, White and White Event AB och Garbergs Reklambyrå AB

I mars 2015 lanserade NK "Vår största nyhet på 100 år" - nyöppningen av restaurangdelen som drivs av stjärnkocken Björn Frantzén. White and White Event skapade då "Världens minsta lyxkrog" i form av en provhytt. Målgruppen fick en unik möjlighet att prova på restaurangernas utbud i en miniatyrversion av Bobergs restaurang. Eventet genererade stor uppmärksamhet och den bärande idén i kombination med varumärket och en stor kommunikationssatsning bidrog till en framgångsrik kommunikationseffekt.

Kallhuset
Spendrups, Onemotion IMC, FLB Europa och Håkanson United

Associationen till kyla är en av de starkaste försäljningsdrivarna inom ölkategorin och genomsyrar all Norrlands Gulds kommunikation. 2015 fokuserades arbetet på att integrera kommunikationen fullt ut, eventplattformen "kallhuset" fick styra det kommunikativa konceptet och flätades noggrant samman med aktivering i sociala medier. I kallhuset fick konsumenten upplevelsen av en egenhändigt tappad, riktigt kall öl, i frostad sejdel, en engagerande och genuin varumärkesupplevelse. Med 150 000 besökare och 7 miljoner impressions var kampanjen en succé för Norrlands Guld.


Årets interna event


Atea Campus
Atea Sverige

Atea Campus är en unik utbildningssatsning där Stockholms universitet under en heldag samlade cirka 1 500 medarbetare från 30 orter runt om i landet. Syftet var kompetensutveckling för att kunna bredda insteget hos kunderna. Hela evenemanget planerades och genomfördes i huvudsak enbart med interna resurser. Det var bitvis en utmaning men visade sig i stället vara en stark fördel.

Ericsson R&D Digital Summit
Ericsson AB och PS Communication

Med en digital plattform och ett lokalt engagemang lyckades Ericsson samla 1 500 chefer på 60 olika platser i samma live-event. Målet var att skapa engagemang kring en gemensam strategi och driva på den förändring Ericssons forskning och utveckling just nu genomgår. Med kreativitet och smarta lösningar skapades en känsla av enighet och motivation kring målet. 77 procent var nöjda eller mycket nöjda med den digitala upplevelsen.

SEB Management Conference 2015
SEB och Minnesota Communication

Utifrån temat "The Future of Banking" skapade SEB ett innehåll och en miljö inspirerat av Silicon Valley. Talare i världsklass inspirerade deltagarna och genom "Innovation Baazar", "SEB Talks", "Worldcloud" och "iEngine" interagerade deltagarna med varandra. Konceptet förstärktes av en unik tekniklösning där allt innehåll som skapades illustrerades genom "Graphic recording". Resultatet blev en succé. Deltagarna kände sig delaktiga och inspirerades att påverka bankens framtida utveckling. Helhetsbetyget blev 4,5 för konferensen och var mycket högt inom SEB.

Synsam - Nu lyfter vi blicken!
Synsam och Minnesota Communication

Synsam ville starta 2015 genom att samla samtliga medarbetare i Sverige för att lansera Synsam 2.0 och affärsplanen mot 2020. Visionen är att bli världens bästa detaljhandelskedja genom att leverera kundmöten i världsklass. Utifrån temat "Ny lyfter vi blicken" lyckades Synsam inspirera, engagera och involvera medarbetarna så att över 90 procent kände att de förstår den nya strategin och motiverade att utmana sig själva i syfte att skapa kundmöten i världsklass.

Upptäck havet 
Trygg-Hansa, PS Communication och Apartment5

Trygg-Hansa skänkte bort den första livbojen 1954. Sedan dess har livbojen varit starkt förknippad med varumärket, inte minst tack vare den ikoniska logotypen. När Trygg-Hansa lanserar sin integrerade kampanj "Upptäck havet" som kretsar kring livbojen vill man förankra kampanjen internt genom att göra en engagerande internaktivering. Trygg-Hansa ser det som en chans att bygga stolthet kring sin livboj när de för första gången använder den i intern kommunikation. Internlanseringen engagerade närmare 1 700 medarbetare och gav dem en djupare förståelse för varumärket.


ÅRETS eNDORSEMENT


Carlings Ambassador - Alexander The Mauler Gustafsson
Carlings, Just Cruzin Production och JCPr

Genom ett oväntat val av ambassadör har Carlings med hjälp av en av världens största MMA-fighter, Alexander The Mauler Gustafsson, lyckats med lanseringen av ett nytt koncept och varumärkesuttryck. Gott samarbete och noga planerat innehåll har gjort att kampanjen nått målsättningen att nå ut till nya målgrupper utan att riskera att tappa en redan lojal målgrupp med tuff attityd. Alexander personifierar på ett perfekt sätt både det gamla och nya Carlings: en tuff attityd med stilrent uttryck.

En riktig hjälte
Barncancerfonden och INGO

Barncancerfonden är den största finansiären av barncancerforskning i Sverige. Men allmänhetens uppfattning är att Barncancerfonden får stöd till forskningen genom stat, kommun och landsting, men verksamheten är helt beroende av frivilliga gåvor från privatpersoner och företag. Genom att hylla cancersjuka barn som hjältar, långt bort från den "offerkommunikation" som är vanlig inom välgörenhet lyckades vi tillsammans med Peter Forsberg överträffa våra mål med sådan råge att vi kallar det till "Foppa-effekten".

Juligenigen
Aladdin/Mondelez International, Posterscope LIVE/MKTG, Vizeum och Cohn Wolfe
Julen är full av traditioner. Alladin är en av dom. Under 2014 hamnade den svenska familjens favoritask i rubrikerna då trillingnöten försvann och en rad kända svenskar gjorde sina röster hörda i saknad. Att 2015 års kampanj skulle ta fasta på engagemanget och låta en känd röst dominera i den kritiska försäljningsperioden var givet. Att det blev en annan traditionsmakare och trillingnötfan var lika givet. Med nyskriven tolkning av Juligen blev Just D ansikte, röst och tonsättare till kampanjen "Juligenigen". Resultatet blev rubriker för 10 miljoner och nytt försäljningsrekord.

Powerbreak - Orka lite till - feat. De Vet Du
Cloetta Sverige AB och Splay

Hur når man unga killar som är bland de mest reklamtrötta och som aktivt avskärmar sig från traditionell marknadsföring? Jo, man samarbetar med någon som de faktiskt vill lyssna på. YouTube-fenomenet De Vet Du blev en "perfect match" och levandegjorde Powerbreaks payoff "Orka lite till" genom en underhållande film. Den marknadsfördes i sociala medier och nådde miljonpublik på YouTube. Samarbetet träffade rakt i hjärtat på målgruppen, 96 procent av de som såg kampanjen var killar i åldern 13-34 år.

Stage 3 - Musiken är fri!
Tre och Passion Lab

Stage 3 är det levande beviset på att musiken verkligen är fri. Konceptet tänjer på begreppet "mobilt musiklyssnande" och skapar liveupplevelser i ovanliga, oväntade sammanhang, tillsammans med artister och publik. Stage 3 är också en manifestation för 3:s varumärkeslöfte "Never stop sharing". Genom att själva dela med sig av musikupplevelser ger 3 andra något att dela vidare med familj och vänner.


ÅRETS HANTVERK


Frantzéns provhytt
NK, White and White Event AB och Garbergs Reklambyrå AB

I mars 2015 lanserade NK "Vår största nyhet på 100 år" - nyöppningen av restaurangdelen som drivs av stjärnkocken Björn Frantzén. White and White Event skapade då "Världens minsta lyxkrog" i form av en provhytt. Målgruppen fick en unik möjlighet att prova på restaurangernas utbud i en miniatyrversion av Bobergs restaurang. Provhytten i ljusgården var inredd i klassisk Bobergsstil med tavlor, paneler, stuckatur och ljuskrona. Eventet genererade stor uppmärksamhet och den bärande idén i kombination med varumärket och en stor kommunikationssatsning bidrog till en framgångsrik kommunikationseffekt.

NIKE WOMENS 10KM STHLM/NTC TOUR STHLM JUST DO IT STOCKHOLM
Independent Dekor Stockholm AB
Nike valde att i Stockholm, som enda plats i världen, göra en kombination av tre event, för att en helg ta över staden. Independent Dekor fick äran och glädjen att bygga den fysiska dekoren. Uppgiften var att med precision samt yt- och detaljfinish bygga en upplevelse för att entusiasmera besökarna till ett deltagande med stor glädje. Hantverk och konstnärligt kunnande ställdes på sin spets för att ro denna leverans i hamn. Resultatet blev enormt väl mottaget av kund och deltagare.

Minimöte
Tele2 och Grandins Flying Circus

Med konceptet minimöte ville Tele2 förändra synen på hur det traditionella mötet kunde bli något inspirerande, flexibelt och effektivt. Med Tele2:s mobila tjänster togs världens minsta mötesrum på fyra hjul fram. I ett samarbete mellan Samsung och Mini byggdes en unik Mini Cooper "Tele2 Edition". Med Tele2 som pionjär inom mobila tjänster skapades de förutsättningar som företagare i dag ska kunna förvänta sig av sina operatörer - inspirerande, mobila, säkra och effektiva.

Move Your LEE - Denim for extraordinary moves Show 

Lee Jeans Sweden, Just Cruzin Production, Fredrik Rydman och Green Wall Designs AB
LEE Jeans Sverige genomförde inom kampanjen "Move Your LEE" en spektakulär modeshow i syfte att lansera sin nya kollektion för sina viktigaste återförsäljare. För att visualisera kampanjens kärnbudskap - movement - skapades en imponerande och effektfull show med hjälp av att integrera 3D-mapping, ljusshow och danskoreografi. Den skräddarsydda showen har väckt uppmärksamhet hos en svårimponerad målgrupp och inspirerat övriga länder inom LEE Europa.

Unexpected Box
Mall of Scandinavia, I.DE.I Concepts AB och Patriksson Communication

En grå novembermorgon 2015 möttes besökarna på Stockholms Centralstation av en stor box, helt klädd i speglar, utan avsändare. När dagen var slut hade ett hundratal människor fått en upplevelse de sent skulle glömma. På uppdrag av Patriksson Communication tog I.DE.I Concepts fram en installation som väckte uppmärksamhet i såväl traditionell media som på nätet, med syfte att skapa intresse för invigningen av Mall of Scandinavia. Kampanjen blev en succé och trycket var enormt när MoS öppnades. "Unexpected Box" sågs av runt 400 000 människor på nätet och var en viktig del i att bygga hajpen.


årets digitala


Don't Drink and Dive
Trygg-Hansa, Prime och Folke Film

Varannan person som drunknar i Sverige har alkohol i blodet. För att visa hur alkohol påverkar omdömet - och för att rädda liv - tillfrågades några av världens mest uppmärksammade konstsimmare att framträda. Berusade. Resultatet blev minidokumentären Don't Drink and Dive. De medverkande är även representanter för den grupp som är överrepresenterad i olycksstatistiken - medelålders män. En microsite togs fram och inför midsommar genomfördes en Thunderclap, det vill säga ett digitalt upprop, som vid en och samma tidpunkt spreds i flödet. Hundratals personer lovade att inte bada berusade.

Gör Ditt Val
AllaStudier och Metro Nordic Sweden AB

Målgruppen, ungdomar 18-23 år, är i en livsfas då man är på väg att bli vuxen, men samtidigt kan vara osäker på sig själv och sin framtid. Gör Ditt Val valde att med ett lättsamt tonfall och personliga ambassadörer i AllaStudier Webisodes (korta videofilmer) fokusera på att stimulera unga att våga välja och forma sin framtid, snarare än på exakt vilken utbildning man väljer. En insikt som gav fler (+41 procent) unga ökade framtidsutsikter. Tillsammans med ett stort diskussionsforum blev sajten därmed inte bara en utbildningskatalog utan samtidigt en studievägledare, en kurator och ett storasyskon.

#NOwater24
Punkt PR, NorrlandsOperan och Komet kommunikation

NorrlandsOperan i Umeå satte under 2015 upp operan Figaros bröllop. Operan ägde rum i en framtid där vatten är makt. Projektets uppdrag var att göra operan relevant för fler än "de redan operaintresserade". Med kampanjen #NOwater24 skapades ett experiment där en frivillig låstes in på operan under 24 timmar. Fången hade ingen mat, men kunde via Twitter ges eller fråntas vatten. Resultatet blev en räckvidd på 11 miljoner, ett budskap som handlade om långt mer än opera och en publicitet som till 95 procent låg utanför kultursidorna.

Rinkside 3
Tre och Passion Lab

Hockey är något man vill följa och diskutera tillsammans. Flertalet digitala hockeyforum har funnits fram tills nu, men inget som samlat fansen i realtid under matchen i tv-soffan. Denna insikt la grunden för appen - Rinkside 3. En second screen-lösning och ett nytt socialt medium utvecklades som engagerade hockeyfansen på ett sätt som få andra plattformar klarat och bidrog till att 3 ökat sin tänkbarhet inom hockeymålgruppen med hela 50 procent.

Tele2 Täcker Sverige
Tele2, PS Communication och Splay Networks

Sin täckning är inget folk tänker på - utom när de inte har någon. Med "Tele2 täcker Sverige" ville Tele2 höja uppfattningen kring sin mobiltäckning i vald målgrupp. De ville skapa en plattform där mobilnätet både var möjliggörare och bidragare till innehållet. För att nå målgruppen behövde Tele2 möta dem på arenor där de redan befann sig. Tillsammans med Sveriges största Youtubers gav de sig ut på turné och visade upp sin täckning i en livesänd talkshow streamad direkt till Youtube via sitt eget mobilnät.


Årets Nytänkande


BonnierHoops!
Bonnierförlagen, Håkanson United, Britton Britton och FLB Europa

Läsförståelsen sjunker i samhället, speciellt hos dem som inte har svenska som modersmål. Därför skapades BonnierHoops! en streetbasketplan och samlingsplats för läsande på Kista Torg. Tusentals ungdomar, författare och artister fick med hjälp av basketen kontakt runt en viktig fråga. Som "twist" startade polisen ett lag och utmanade ungdomarna i området. Skadegörelsebrott minskade med 37 procent, 30 ungdomar fick sommarjobb och det blev ett stort PR-genomslag i TV/medier. BonnierHoops! vann årets event i SPINN 2015.

"En lite väl stolt sponsor"
McDonald's, DDB, Håkanson United, OMD, Prime och Apegroup

McDonald's har kanske inte en naturlig koppling till skidåkning. Så snabbmatskedjan tog i ordentligt och ville göra den stoltaste sponsorkampanj som någonsin har gjorts! "Vi har inte nöjt oss med att bara ta fram skidmenyer. Vi gick bananas. Vi döpte om hamburgare, tokpyntade restaurangerna, tog fram merchandising och filmer där skidåkarna bygger vår mat. Och en peng från försäljningen gick till projekt som de själva väljer."

Framtidslabben Hacka & Packa, MegaMind Tekniska museet
Tekniska museet och Reflection Company

På Tekniska museet har en unik sponsringsprocess med konst som verkningsmedel och motor skapat en modell för ett aktivt sponsorskap. BillerudKorsnäs och King har fått möta konstbyrån Reflection Company. Detta resulterade i nytänkande gestaltning i två framtidslabb för barn på museets utställning MegaMind. Framtidslabben Hacka och Packa är nydanande korsbefruktningar. Konstverken i labben visar på hur ett moget och medvetet företagande kan generera nya kreativa utbyten med konstvärlden och museivärlden och samtidigt bidra i brännande samtidsfrågor.

PwC Project X - en annorlunda rekryteringskampanj
PwC Sverige och Just Cruzin Production

Genom att utmana en helt vanlig rekryteringsprocess och göra den spännande och engagerande lyckades PwC överträffa de uppsatta målen att attrahera studenter och hitta rätt kandidater inför framtida rekrytering. Genom en kreativ intervju har PwC modigt fokuserat på vikten av förmågan att lösa uppgifter framför vad man exakt har på sitt CV. På ett annorlunda sätt har PwC vågat sticka ut och visat branschen och målgruppen att de är unika och söker unika personer.

Svartkrogen i Almedalen
JFK Event, Mafioso PR och Iris Sverige

Almedalsveckan på Gotland samlar tiotusentals politiker, journalister och påverkare. Alla vill prata, alla vill höras, alla vill synas. Om man verkligen vill göra avtryck bland politiker, makthavare och journalister i Almedalen - vad sägs om att stänga in dem i en mörk källare där de inte ser varandra? Svartkrogen i Almedalen gav genom en personlig upplevelse förståelse för en komplicerad fråga, och samtidigt stärkte det banden till avsändaren. Den stora spridningen av något som inte syns vittnar om ett nytänkande om hur man kan stärka ett varumärke.